Iskra Plus

Udruga Mentor od 2014. godine provodi projekt „Iskra Plus“ u kojemu kroz edukativne radionice, radionice grupne podrške te obiteljsko savjetovanje roditeljima pruža podršku potrebnu u ispunjavanju njihove roditeljske uloge.

U situaciji tranzicije obitelji i obiteljskih odnosa, značajnih prisilnih i spontanih migracija, porasta nezaposlenosti, narušene socijalne sigurnosti, nasilja u obitelji, sklonosti uživanju opijata i slično, obitelji i njeni članovi izloženi su sve većim izazovima razvoja skladnih odnosa, na koje obitelj, sama po sebi, vrlo često ne može naći najbolji odgovor. Zaštita prava djece i podrška obitelji jedna su od temeljnih vrijednosti hrvatskog društva. Navedena vrijednost proizlazi iz Konvencije o pravima djece temeljem koje svako dijete ima pravo na roditeljstvo koje promiče njegovu dobrobit i puni razvoj potencijala. Sve kategorije prava djeteta – i razvojna, zaštitna i participativna prava – ostvaruje dijete u obitelji. Stoga je razvijanje roditeljskih kompetencija ključ pozitivnog razvoja cijele zajednice.

Projektne aktivnosti odnose se na uključivanje roditelja (u grupama do 10) u cikluse edukativnih radionica na kojima se obrađuju teme vezane uz roditeljstvo i obiteljske odnose, a potom u booster radionice grupne podrške kojima se potiče primjena stečenih znanja i vještina i pružanje grupne podrške korisnicima.

Na inicijativu i u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Split, u 2017. godini započeli smo projekt “Iskra Plus” usmjeren na roditelje koji su u procesu razvoda braka ili su nedavno razvedeni.

Projekt se u istom obliku i dalje provodi, uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Svi roditelji koji osjećaju potrebu za podrškom u obavljanju svoje roditeljske uloge, dobrodošli su na radionice. Za sve informacije o uključivanju u projektne aktivnosti, slobodno nam se obratite putem telefona 021/786-245 ili e-maila mentor.split@gmail.com!

Teme radionica:

  1. Kako razvod izgleda u očima djeteta?  I kako razvod utječe na odnos roditelj – dijete?
  2. Kako i dalje biti roditelj – potrebe roditelja i potrebe djeteta
  3. I dalje komuniciramo
  4. Sukob – odvajanje partnerskih nesuglasica od roditeljskih, rješavanje roditeljskih konflikata bez uključivanja djece.
  5. Kako se nositi s gubitkom?