KROZ RAZVOD UZ PODRŠKU

Razvod braka jedna je od najstresnijih životnih situacija, kako za partnere koji se razvode tako i za njihovu djecu. Prate ga promjene u mnogim područjima života, praćene burnim, često proturječnim osjećajima. Djeci je u ovom razdoblju intenzivnih promjena potrebna pojačana roditeljska podrška. Roditelji moraju odgovoriti na ovu potrebu, a istodobno se i sami suočavaju s novim emocionalnim stanjima i gubitkom kojeg donosi razvod. Stoga je pojačana podrška potrebna i njima. Udruga Mentor nudi vam radionice usmjerene upravo pružanju podrške roditeljima. Ciklus radionica pomoći će roditeljima u razumijevanju kako razvod utječe na odnose unutar obitelji, prepoznavanju potreba roditelja i djece u procesu razvoda, suočavanju s gubitkom kojeg predstavlja razvod, rješavanju roditeljskih konflikata bez uključivanja djece te umijeću učinkovite komunikacije u najboljem interesu djece. 

Ciklus se sastoji od 5 dvosatnih, interaktivnih radionica koje će se održavati jednom tjedno. Broj sudionika je ograničen na 10 po grupi. Cijena cijelog ciklusa iznosi 1.200,00kn po sudioniku.

Važno: U istom ciklusu ne mogu sudjelovati roditelji iz istog roditeljskog para, odnosno partneri koji su u procesu razvoda. Ukoliko se za radionice odluče oba roditelja, bit će uključeni u dvije odvojene radioničke grupe, kako bi se svaki od njih mogao u potpunosti posvetiti sebi i svom učenju.

Teme radionica:

Kako razvod izgleda u očima djeteta?  I kako razvod utječe na odnos roditelj – dijete?“

Razvod roditelja izuzetno je velika i značajna životna promjena s kojim će se djeca nositi, a roditelji imaju zadatak učiniti sve da bi pomogli djetetu u toj promjeni. Uobičajene reakcije djece i adolescenata na razvod su želja da se roditelji pomire, strah od napuštanja, osjećaj krivnje i tjelesni simptomi. S obzirom na dob (predškolska dob, školska dob, adolescenti) djeca različito shvaćaju pojam razvoda. Važno je upoznati roditelje s mogućim reakcijama djece na razvod (negiranje, napuštanje, preokupacija informacijama, ljutnja, krivnja, nezrelost/prezrelost, ispadi bijesa), kao i s načinima olakšavanja prilagodbe na novu situaciju.

„Kako biti i dalje roditelj – potrebe roditelja i potrebe djeteta“

Tijekom razvoda roditelji trebaju paziti na potrebe djece. Djeca imaju potrebu osjećati se sigurnima i pripadati obitelji. Razvod roditelja djeci predstavlja gubitak obitelji kakvu su imali i narušava im osjećaj sigurnosti i pripadanja. Osim toga, djeca imaju i potrebu da su im roditelji sretni pa će, da bi zadržali osjećaj pripadanja, surađivati s roditeljima zanemarujući vlastiti integritet i potrebe što može značajno ometati njihov razvoj. 

Kako se nositi s gubitkom?“

Razvod braka je traumatska situacija za cijelu obitelj, posebno za djecu. Djeca su ovisna o svojim roditeljima, razvod braka je van njihove kontrole te im nedostaju vještine za prevladavanje tog teškog iskustva. Viđenje razvoda kao gubitka može kod djeteta i kod roditelja potaknuti proces tugovanja te je važno roditelje upoznati s fazama tugovanja, kao i s najčešćim reakcijama na gubitak (emocionalnim, tjelesnim, misaonim i ponašajnim). U procesu tugovanja nakon gubitka pomirujemo ono što znamo “glavom” i doživljaj koji imamo te je važno prepoznati djelotvorne i nedjelotvorne načine pružanja podrške u tugovanju.

„Sukob – odvajanje partnerskih nesuglasica od roditeljskih“

Često roditelji svoje osjećaje prema bivšem partneru prenose i na odnos roditeljstva te donedavne sukobe u partnerskom odnosu zamjenjuju sukobima vezanim uz odgoj i skrb djeteta. U takvom odnosu najviše biva povrijeđeno dijete. Kad roditelji koji su u sukobu uspiju izbjeći uključivanje djecu u svoje razmirice, prilagodba njihove djece na razvod je lakša. Ponašanje, stavovi i vrijednosti roditelja imaju veliki utjecaj na djecu. Važno je razumjeti da su naši osjećaji prihvatljivi, ali svako ponašanje nije prihvatljivo, pogotovo ne ponašanje u kojem drugu osobu onemogućujemo da zadovolji svoje potrebe za pripadanjem / uvažavanjem / slobodom.

„I dalje komuniciramo“

Kad su bračni partneri ujedno i roditelji, razvod će imati najmanje negativan utjecaj na razvoj djeteta ako roditelji nastave surađivati u svojim roditeljskim ulogama i tretiraju bivšeg supružnika kao partnera u odgoju djeteta. Djeci je potrebna ljubav, ohrabrivanje i prihvaćanje važnih osoba u njegovom okruženju kako bi razvili pozitivnu sliku o sebi, samopoštovanje i samopouzdanje. Roditelji će na radionici dobiti mogućnost samoprocjene komunikacije nakon razvoda, učenja o razmjenjivanju misli i osjećaja uz uzajamno prihvaćanje i uvažavanje, prepoznavanja poruka koje čine komunikaciju između roditelja te između roditelja i djeteta neučinkovitom te prakticiranja vještine aktivnog slušanja, verbalne i neverbalne
komunikacije.

Voditeljice:

Voditeljice radionica su stručne suradnice udruge Mentor koje imaju dugogodišnje iskustvo u radu s roditeljima na temama koje se tiču razvoda, odgoja, roditeljskih stilova, komunikacije, nošenja sa stresom te usklađivanja obiteljskih i profesionalnih obveza: Marija Mojaš Andrijašević – pedagoginja i prof. engleskog jezika, Gestalt psihoterapeutkinja; Silvana Nikolić, sociologinja i apsolventica Gestalt psihoterapije; dr.sc. Igna Brajević Gizdić, dr. med. spec. psihijatrica, realitetna terapeutkinja; Marijana Petrić Maršić, psihologinja.


Udruga Mentor je u svom dosadašnjem radu različitim aktivnostima obuhvatila preko 3000 roditelja, a od toga je njih 128 bilo uključeno upravo u radionice o razvodu koje su se provodile kroz projekt „Iskra Plus“. Njihovo zadovoljstvo i spremnost da unesu promjene u svoj život najbolji su nam poticaj da nastavimo i dalje: „Radionica me natjerala da više mislim o sebi s distance, objektivnije. Dobio sam dio znanja koja su mi nužna za nastavak nošenja sa situacijom“; „Pomogle su mi da shvatim težinu ovog procesa te da se mirnije nosim sa situacijom u kojoj se nalazim“; „Svidjela mi se toplina i pristupačnost, stvarni savjeti koji su me doveli do spoznaje da je ovo samo jedna životna epizoda u kojoj samo mogu na sebi raditi i pomoći sebi kako bi tek tada bila dobar roditelj svojoj djeci“; „Zadovoljna sam jer sam tijekom radionica osvijestila koliko mi sami možemo utjecati na puno toga (situacije, osobe, sebe), na što sam prije mislila da možda i nije moguće“; „Žao mi je što je gotovo jer bili ste mi svijetlo.“„Radionice su mi pomogle u osvjetljivanju nekih postupaka prema djetetu. Voditeljice su vrlo jasne, koncizne, pune podrške i solidarnosti.“ „Puno su mi pomogle radionice o razvodu, bolje se osjećam i ja i cijela obitelj.“

O temi razvoda, načinu na koje utječe na djecu i roditelje pročitajte u brošuri “Što treba znati o razvodu?” koju smo pripremili upravo za roditelje!