Svjetski dan prevencije nasilja nad djecom

19. studenog obilježavamo Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece. Dan se obilježava na inicijativu Fundacije svjetskog samita žena (WWSF) iz 2000. godine s ciljem zagovaranja i stvaranja kulture prevencije nasilja diljem svijeta te poticanja vlada i društvenih organizacija na aktivnije uključivanje u zaštiti djece.

Zlostavljanje djece vrlo je ozbiljan problem koji uzrokuje brojne teške i dugoročne posljedice za dječji razvoj. Važno je prepoznati da zlostavljanje djece nije problem samo pojedinih obitelji već svakako predstavlja sveprisutni socijalni problem.

Prema istraživanju Studijskog centra socijalnog rada zagrebačkog Pravnog fakulteta provedenog 2011. g., svako četvrto dijete u Hrvatskoj, u dobi između 11 i 16 godina, najmanje je jednom bilo ozbiljno fizički zlostavljano u obitelji. Njih 41 posto roditelji kažnjavaju batinama, šamarima ili čupanjem za kosu. Mnogo veći postotak djece, njih 66 posto, izložen je psihičkoj agresiji roditelja, odnosno vrijeđanju i vikanju ili potpunom ignoriranju i odbijanju roditelja da s njima razgovaraju.

Pjesma „Luka“ koju je snimila Suzanne Vega 1987.g. postala je simbolom javnog progovaranja o zlostavljanju djece u sferi popularne glazbe. Stoga udruga Mentor poziva na obilježavanje ovog dana s ciljem senzibiliziranja javnosti o važnosti što ranijeg prepoznavanja i suzbijanja zlostavljanja djece. Poslušajte danas pjesmu “Luka” i na taj način se prisjetite da pružite ruku „Luki“.