Počeo ciklus radionica za učenike

Želim, znam, mogu

U srijedu, 22.10.2014., će se održati prva radionica za učenike I. razreda srednje škole. Ciklus radionica organizira se u sklopu Mentorovog projekta „Želim, znam, mogu“ financiranog od strane Grada Splita, a koji se provodi u suradnji sa Graditeljsko-Geodetsko tehničkom školom iz Splita.

Učenici su u projektne aktivnosti uključeni zbog toga što prelaskom iz osnovne u srednju školu prolaze kroz stresan period, a sve se preklapa sa periodom ulaska u adolescenciju. Rastajanje od starih prijatelja, upoznavanje novih, uklapanje u novu, nepoznatu sredinu, stresna je promjena na koju mlade treba pripremiti.

Posljednjih godina se povećao broj djece i mladih sa različitim oblicima rizičnih ponašanja. Povećanje broja stresora (psihički, socijalni, ekonomski), doveo je do povećanog zanemarivanja i zlostavljanja djece, nasilja među i nad mladima, kriminaliteta počinjenih od strane spomenute skupine ili počinjene nad njima, te zlouporabe sredstava ovisnosti, što ukazuje na potrebu poduzimanja određenih mjera. Jačanje zaštitnih čimbenika tijekom adolescencije (kao što su jačanje samosvijesti i samopoštovanja, povećanje razine znanja i različitih vještina) doprinosi smanjenju pojavnosti rizičnog ponašanja, pojave ovisnosti, na individualnoj razini.

S obzirom na prethodno spomenuto tim stručnjaka udruge Mentor osmislio je radionice kako bi poboljšao kvalitetu življenja mladih kroz razvijanje životnih vještina, te usvajanjem inovativnih metoda učenja i pamćenja koji će pridonijeti smanjenju pojavnosti svih oblika rizičnih ponašanja.

Izvoditeljice radionica za učenike su Marija Mojaš Andrijašević, dipl.pedagog, Ivana Vuković, prof. socijalni pedagog, Lovrenka Britvić, dipl.psiholog, Maja Lončar Skender, dipl.psiholog, Anja Babić, mag. sociologije i Ivana Plavac, univ.bacc.sociologije.