Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

U petak, 10.10.2014., udruga Mentor je obilježila Svjetski dan mentalnog zdravlja. Edukativnom radionicom „Alkohol – U čaši se više ljudi utopi nego u moru“, obuhvatili smo učenike I. razreda srednje Graditeljsko-Geodetsko tehničke škole iz Splita. Radionicu su vodile vršnjačke edukatorice Andrea Dlaka i Marina Kalaš, pod vodstvom Anje Babić, mag. sociologije i Ivane Plavac, univ.bacc.sociologije.

Radionica se organizirala u sklopu Mentorovog projekta “Želim, znam, mogu” financiranog od strane Grada Splita, a koji se provodi u suradnji s srednjom Graditeljsko-Geodetsko tehničkom školom (Split).

Svjetski dan metalnog zdravlja obilježava se od 1992. godine s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja. Mentalno zdravlje se odnosi na to kako mislimo, kako se osjećamo i kako se ponašamo kada se susretnemo sa usponima i padovima u našim svakodnevnim životima.

S obzirom da duševni (mentalni) poremećaji često započinju u mlađoj odrasloj dobi, te su duševni poremećaji uzrokovani alkoholom, godinama vodeće dijagnostičke kategorije u ukupnom bolničkom pobolu zbog duševnih poremećaja u Republici Hrvatskoj (HZZO), dan smo obilježili educirajući mlade o štetnom utjecaju konzumacije alkohola.