Iskra Plus: početak novog projekta

Udruga Mentor kreće s još jednim oblikom podrške roditeljima –pilot projektom podrške roditeljima u procesu razvoda.  Projekt je razvijen na inicijativu i u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Split, kao odgovor na povećani broj zahtjeva za razvod braka.

Na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Split, u 2016. godini došlo je do pokretanja čak 339 postupaka razvoda brakova u kojima su supružnici imali zajedničko maloljetno dijete/djecu. Razvod može imati cijeli niz negativnih utjecaja na dijete (na školski uspjeh, emocionalni i socijalni razvoj, samopoštovanje itd.) „Premda nije moguće potpuno izolirati djecu od ovih utjecaja, postoje neki faktori koji olakšavaju dječju prilagodbu na razvod, od kojih su najvažniji suradničko roditeljstvo s učestalom komunikacijom, podržavanje uloge i autoriteta drugog roditelja te niska razina sukoba“(Buljan Flander, Jelić Tuščić, Matešković, 2014)

Upravo kako bismo pridonijeli smanjenju negativnih utjecaja razvoda na djecu, a potaknuti dosadašnjim uspjehom programa podrške roditeljima, odlučili smo usmjeriti projekt „Iskra Plus“ na razvedene roditelje i na roditelje koji su u postupku razvoda braka.

 

Roditelji koji se uključe u projekt dobit će priliku da sudjeluju u:

1) Ciklusu od pet edukativnih radionica na kojima će razgovarati o tome kako razvod izgleda u očima djeteta, kako i dalje biti roditelj, kako se nositi s gubitkom kojeg predstavlja razvod, kako učinkovito rješavati sukobe te kako i nakon razvoda nastaviti komunikaciju;

2) Ciklusu od četiri radionice grupne podrške na kojima će roditelji u grupi razgovarati o svojim iskustvima te o primjeni naučenog u svakodnevnom životu.

3) Individualnom savjetovanju koje će se pružiti korisnicima prema uočenoj potrebi za dodatnom podrškom.

 

U listopadu smo obavili pripremu i razradili novi kurikulum radionica usklađen s novim korisnicima, a u studenom počinjemo s prvim ciklusom radionica, za prvu od ukupno 3 grupe korisnika.  Prva radionica održat će u srijedu, 8. listopada u prostoru udruge Mentor.

 

Ponosni smo što je naš rad prepoznat kao kvalitetan i nastavljamo činiti pozitivne promjene u zajednici!

 

Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ukoliko se želite priključiti projektnim aktivnostima, slobodno nas kontaktirajte na broj telefona 021/786-245 ili na e-mail: mentor.split@gmail.com.