Obilježavanje Međunarodnog dana mladih

12. kolovoz – Međunarodni dan mladih

 

Povodom Međunarodnog dana mladih udruge Info zona, Kvart, MoSt, Pozitivna sila te Prijatelj, uz podršku Savjeta mladih Grada Splita, 11. i 12. kolovoza organiziraju proslavu na više lokacija u Splitu.

[collapse id=”collapse_90″]
[citem title=”Pročitaj” id=”citem_9″ parent=”collapse_90″]

Mladi su društvena skupina čija je integracija u društvo uvijek obilježena specifičnim problemima na koje i oni i društvo u različitim sociopovijesnim razdobljima različito reagiraju. Mladi su onaj segment populacije koji predstavlja nužan resurs za opstanak i razvoj svakog društva. Suvremenu omladinu obilježava usporeno preuzimanje trajnih društvenih uloga u trenutku kada se nađu na razdjelnici između zaštićenog svijeta djetinjstva i kompeticijskog svijeta odraslih – mladi  preuzimaju profesionalne, obiteljske i javne uloge, tj.  odgovornosti u procesu društvenog odlučivanja. Istodobno se suvremeno društvo mijenja što ga čini rizičnim mjestom odrastanja (Ilišin, Radin, 2007, 9, 17).

 Želja je da mladi u Hrvatskoj aktivno sudjeluju u promicanju, boljem razumijevanju i provedbi Nacionalnog programa za mlade od 2009. do 2013. godine, kao i izradi lokalnih i regionalnih programa za mlade, jer mladi su društveni kapital kojemu treba osigurati uvjete za optimalan razvoj, neprestano ih potičući i osnažujući za poštivanje ljudskih prava i demokratsko građanstvo.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda Rezolucijom 54/120 usvojila je, 17. prosinca 1999. godine, preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade da se 12. kolovoza proglasi Međunarodnim danom mladih. Od 2000. godine, toga dana, organiziraju se diljem svijeta razna javna događanja na teme koje preporuče Ujedinjeni narodi. Međunarodni dan mladih ujedno je dan kada slavimo postignuća mladih u svijetu te ohrabrujemo njihovo sudjelovanje u društvu.

Povodom Međunarodnog dana mladih udruge Info zona, Kvart, MoSt, Pozitivna sila te Prijatelj, uz podršku Savjeta mladih Grada Splita, 11. i 12. kolovoza organiziraju proslavu na više lokacija u Splitu.

U realizaciji proslave sudjeluje preko 20 udruga civilnog društva i organizacija mladih i za mlade, a čiji će rad na način atraktivan mladima biti predstavljen kroz proslavu. Uz informativni te aktivistički dio programa, organizatori su za dvodnevnu feštu pripremili i hip hop jam, ples na Bačvicama, šaroliki koncertni program, projekcije kratkih filmova te oslikavanje folija grafitima.

PROGRAM PROSLAVE

Nedjelja, 11. kolovoza

Događanje: Positive session (doček dana mladih)
Lokacija: klub O’Hara
Organizator: Pozitivna sila

Događanje: Mobilni info pult
Lokacija: klub O’Hara
Organizator: Info zona

Ponedjeljak, 12. kolovoza

Događanje: Mobilni info pult
Lokacija: širi centar grada
Organizator: Info zona

Događanje: Nema invalida u Splitu
Lokacija: centar grada
Organizator: Udruga mladih Prijatelj

Događanje: Bačvice plešu
Lokacija: plaža Bačvice
Organizator: Centar plesa

Događanje: Sloboda javne kreativnosti mladih
Lokacija: park Emanuela Vidovića
Organizator: Udruga za suvremenu umjetnost Kvart

Događanje: Split za mlade, mladi za Split!
Lokacija: ispred Zlatnih vrata
Organizator: MoSt, Pozitivna sila, Info zona

Pretpostavka svakog aktivnog uključivanja mladih u svakodnevni život zajednice jest i dostupnost kvalitetnih i provjerenih informacija o njihovim pravima i mogućnostima. Ovogodišnjom proslavom mladima će se ponuditi informacije o mogućnostima volontiranja i zapošljavanja u udrugama i organizacijama mladih i za mlade u gradu Splitu.

Na FB stranici Međunarodnog dana mladih svakodnevno prati objave i saznaj koje su TVOJE mogućnosti volontiranja i zapošljavanja!

[/citem]
[/collapse]