Iskra

„Iskra“ je program univerzalne prevencije te obuhvaća preventivne intervencije usmjerene na lokalnu zajednicu. Cilj joj je u potpunosti spriječiti ili odgoditi početak zlouporabe tvari educirajući roditelje o trendovima eksperimentiranja učenika sa sredstvima ovisnosti i o njihovim dugoročnim utjecajima na fizičko i mentalno zdravlje. Sudjelujući u interaktivnim radionicama u malim skupinama uz stručno vodstvo roditelji se osposobljavaju za kvalitetniju obiteljsku interakciju i efikasnije postizanje odgojnih uloga.

U 2020. godini projekt “Iskra” usmjeren je na pružanje aktivne podrške obitelji u svrhu učinkovitijeg usklađivanja profesionalnog i obiteljskog života. Projekt je ciljano usmjeren na zaposlene roditelje koji zbog izraženog sukoba rad – obitelj ne uspijevaju uskladiti obveze te su izloženi povećanom stresu. Projektnim aktivnostima poticat ćemo razvoj vještina potrebnih za učinkovito usklađivanje dvaju uloga – vještine upravljanja vremenom, vještine kvalitetne komunikacije, tehnike opuštanja i upravljanja stresom.

Bit će održana ukupno 4 ciklusa radionica za roditelje – u Makarskoj (OŠ Oca Petra Perice), u Tučepima (OŠ Tučepi) i 2 u Splitu (jedan ciklus u 2. gimnaziji i jedan ciklus u prostoru udruge Mentor). Jedan ciklus sastoji se od 6 edukativnih radionica sa sljedećim temama: Upravljanje vremenom; Verbalna i neverbalna komunikacija; Komunikacijske vještine; Profesionalni stres i roditeljstvo; Tehnike upravljanja stresom; Osobne granice i odgovornost.

Osim ciklusa radionica održat će se i ciklus od 9 radionica autogenog treninga gdje će sudionici imati priliku vježbati ovu tehniku opuštanja uz stručno vodstvo.

Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U ciklus radionica i filmske večeri mogu se uključiti svi zaintersirani roditelji. Projektne aktivnosti su besplatne, ali je broj mjesta ograničen te je potrebna prethodna najava. Ukoliko ste zaintersirani za sudjelovanje, slobodno nam se obratite – 021/786-245, mentor.split@gmail.com.