ISKRA

„Iskra“ je projekt podrške roditeljima u lokalnoj zajednici s ciljem jačanja njihovih vještina potrebnih za uspješno usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života te obavljanje roditeljske uloge. Roditelji se uključuju na cikluse radionica kroz koje se potiče razvoj vještina potrebnih za učinkovito usklađivanje njihovih uloga – vještine upravljanja vremenom, vještine kvalitetne komunikacije, tehnike opuštanja i upravljanja stresom.

U 2023. i 2024. godini projekt „Iskra“ posebnu pažnju posvećuje izazovima roditeljstva u digitalnom svijetu. Progresivni tehnološki napredak uveo nas je u digitalno doba i značajno promijenio naše živote. Proces digitalizacije nastavlja se odvijati nevjerojatnom brzinom olakšavajući nam zadatke i podižući kvalitetu života u mnogim segmentima. Istovremeno, suočava nas s brojnim nedostacima poput izmještanja komunikacije i igre iz stvarnog u virtualni svijet što utječe i na obiteljske dinamike. Kada su u pitanju djeca i mladi, digitalne tehnologije mogu značajno ugroziti njihovu sigurnost i dobrobit. Razvojem tehnologije otvorio se digitalni generacijski jaz između roditelja i djece u korištenju i poznavanju digitalnih tehnologija što roditeljima otežava praćenje i nadzor njihovih aktivnosti.

Koje su prednosti i nedostaci digitalnih tehnologija, s kojim rizicima se djeca susreću, kako postaviti granice i zaštiti ih, s posebnim fokusom na razvoj emocionalnih, komunikacijskih i roditeljskih vještina, obrađujemo kroz ciklus od 8 radionica:

·         Utjecaj interneta i informacijsko komunikacijskih tehnologija na mentalno zdravlje mladih

·         Osnovne psihološke potrebe / želje i odnosi

·         Upravljanje vremenom

·         Verbalna i neverbalna komunikacija

·         Komunikacijske vještine

·         Granice i odgovornost

·         + dvije radionice grupne podrške

Krajem travnja 2024. godine, započinjemo s novim ciklusom radionica za roditelje koji će se održavati u prostoru udruge Mentor (Kroz Smrdečac 7, Split), jednom tjedno u večernjem terminu. Kroz 8 radionica, radit ćemo zajedno na stjecanju znanja i vještina za lakše nošenje s izazovima roditeljstva u digitalnom svijetu.

Projektne aktivnosti besplatne su za sve sudionike, a organiziraju se periodično u prostoru udruge, prostorijama partnerskih škola ili online. Za uključivanje u sve aktivnosti potrebna je prethodna prijava na 021/786-245, mentor.split@gmail.com ili preko društvenih mreža.

Partneri na projektu su OŠ Kralja Zvonimira, Solin i OŠ o. Petra Perice, Makarska. Projektne aktivnosti besplatne su za sve sudionike, a organiziraju se u 2024. godini uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

0 Comments