MOVE – SAVJETODAVNI RAD S MLADIMA RIZIČNIH PONAŠANJA

„MOVE – savjetodavni rad s mladima rizičnih ponašanja“ je projekt edukacije i pružanja podrške stručnjacima pomažućih profesija koji rade s mladima s općim ciljem smanjenja pojavnosti eksperimentiranja i konzumiranja legalnih i ilegalnih sredstava ovisnosti te razvoja bihevioralnih ovisnosti od strane mladih na području Splitsko-dalmatinske županije.

U sklopu projekta sudionici prolaze „MOVE“ edukaciju koja se temelji na klijent-orijentiranom pristupu (Rogers i drugi) i na socijalno-psihološkim teorijama o promjeni stavova i ponašanja prilagođenima u kratke savjetodavne razgovore, a namijenjena je stručnjacima koji se u svom radu susreću s mladima rizičnog ponašanja.   Studije o “MOVE”-u pokazale su da kratki savjetodavni razgovori mogu dati rezultate koji se po učinkovitosti mogu usporediti s rezultatima dugoročnih savjetovanja.

„MOVE“ je, na inicijativu radne skupine predstavnika Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, preuzet od njemačke nevladine organizacije „Ginko e.v.“ čiji su stručnjaci educirali i licencirali 12 trenera za područje Hrvatske.

Edukacija se provodi tijekom tri dana u 12 modula, za grupu od maksimalno 16 korisnika. Metodom radionice edukaciju vodi licencirani trenerski par, stručne suradnice udruge Mentor – Silvana Nikolić, dipl. sociologinja i mr.sc. Igna Brajević Gizdić, dr. med. spec. psihijatrica.

Podršku u primjeni stečenih znanja i vještina u svakodnevnom radu s mladima, sudionici dobiju kroz booster radionice koje se organiziraju po završetku trodnevne edukacije.

MOVE edukacija je u 2020.provedena dva puta zahvaljujući financijskoj podršci Grada Splita te Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (Projekt Snaga je u meni). 

Projektne aktivnosti besplatne su za sve sudionike, a organiziraju se periodično ovisno o podršci donatora. Za uključivanje u sve aktivnosti potrebna je prethodna prijava na 021/786-245, mentor.split@gmail.com ili preko društvenih mreža. 

0 Comments