Iskra

„Iskra“ je program univerzalne prevencije te obuhvaća preventivne intervencije usmjerene na lokalnu zajednicu. Cilj joj je u potpunosti spriječiti ili odgoditi početak zlouporabe tvari educirajući roditelje o trendovima eksperimentiranja učenika sa sredstvima ovisnosti i o njihovim dugoročnim utjecajima na fizičko i mentalno zdravlje. Sudjelujući u interaktivnim radionicama u malim skupinama uz stručno vodstvo roditelji se osposobljavaju za kvalitetniju obiteljsku interakciju i efikasnije postizanje odgojnih uloga.

U 2019. godini projekt “Iskra” usmjeren je na pružanje aktivne podrške obitelji u svrhu učinkovitijeg usklađivanja profesionalnog i obiteljskog života. Projekt je ciljano usmjeren na zaposlene roditelje koji zbog izraženog sukoba rad – obitelj ne uspijevaju uskladiti obveze te su izloženi povećanom stresu. Projektnim aktivnostima poticat ćemo razvoj vještina potrebnih za učinkovito usklađivanje dvaju uloga – vještine upravljanja vremenom, vještine kvalitetne komunikacije, tehnike opuštanja i upravljanja stresom.

Bit će održano ukupno 6 ciklusa radionica za roditelje – 2 u Makarskoj (OŠ Oca Petra Perice) i 4 u Splitu (u OŠ Kman Kocunar, OŠ Split 3, u 2. gimnaziji te jedan ciklus u prostoru udruge Mentor). Jedan ciklus sastoji se od 6 edukativnih radionica sa sljedećim temama: Upravljanje vremenom; Verbalna i neverbalna komunikacija; Komunikacijske vještine; Profesionalni stres i roditeljstvo; Tehnike upravljanja stresom; Osobne granice i odgovornost.

Osim ciklusa radionica održat će se i ciklus od 6 filmskih večeri (jedna mjesečno u udruzi Mentor) gdje će roditelji dobiti priliku da u opuštenoj atmosferi, uz stručno vodstvo i film tematski povezan s projektom, promisle o važnim temama na drugačiji način.

Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U ciklus radionica i filmske večeri mogu se uključiti svi zaintersirani roditelji. Projektne aktivnosti su besplatne, ali je broj mjesta ograničen te je potrebna prethodna najava. Ukoliko ste zaintersirani za sudjelovanje, slobodno nam se obratite – 021/786-245, mentor.split@gmail.com.

Rujan 2019.   

12.9. u 18:00h Predavanje na temu “Rizična ponašanja i adolescencija”
13.9. u 18:00h Filmska večer “Potpuni stranci” (2016.)
19.9. u 18:00h Početak novog ciklusa radionica